Anhörig

Vad du kan göra som anhörig?

Våga tro det värsta, de kvinnor vi möter berättar ofta bara en del av vad som hänt. Det här är några tips till Dig som har en anhörig, vän eller släkting som är utsatt för hot, våld och övergrepp: Ring en kvinnojour eller tjejjour!

 

Hjälp din vän/anhörig att ta reda på vart hon kan vända sig, och vilken hjälp hon kan få. Tipsa henne om närmaste tjejjour eller kvinnojour. Försök själv hitta kunskap och information, så att du kan hjälpa henne om hon har frågor. Kunskap ger också förståelse för hur hon har det. Om du förstår hennes verklighet så blir det lättare att förstå olika reaktioner och situationer. 

 

Tro på vad hon berättar

Om någon i din närhet anförtror dig sin berättelse, försäkra henne om att du tar hennes berättelse på allvar. Tro på vad hon berättar, det är vanligt att kvinnor som utsätts för kränkande behandling med eller utan fysiskt våld förminskar händelsernas omfattning, inte att de överdriver.

 

Om du ser att någon mår dåligt, konfrontera problemen. Presentera din oro på ett kärleksfullt sätt. Det är viktigt att inte skuldbelägga kvinnan. Den som är utsatt kanske förnekar problemen eller blir arg. Ta inte ilskan personligt. Varje person som konfronterar henne sår ett frö till förändring. Antyd aldrig att hon själv kan vara orsak till de övergrepp hon utsatts för. Den som skadar någon är alltid själv ansvarig för sina handlingar.

 

Fråga kvinnan hur hon vill ha hjälp av dig. Vill hon att du bara ska lyssna eller vill hon ha hjälp med kunskap, att fly eller polisanmäla. Ibland tar det ett tag innan kvinnan själv vet hon vill. Kritisera henne inte för hennes problem utan visa istället att du finns där om hon vill berätta.?

 

Gå inte på tå 

Var så ärlig du kan. Visa dina känslor men anklaga henne inte. Det är viktigt att du visar att du ser att något är fel. Det brukar vara bra att berätta för henne att hon har utsatts för ett brott, något olagligt och att det är inte hennes fel.

 

Även om det är väldigt svårt, så försök inte ta kontrollen över hennes liv. Alla val hon gör måste vara hennes. Försök påverka henne, tillsammans med henne. Och stanna kvar. Vänd henne inte ryggen om hon gör val som verkar ologiska för dig. Att ställa direkta krav på att hon ska lämna ett förhållande, även om det är destruktivt för henne, hjälper henne inte. 

 

Var ett stöd

Försök inte bli terapeut till kvinnan. Hjälp henne till professionell behandling, ett första steg kan vara att kontakta närmsta Kvinnojour eller Tjejjour. Se också till att du själv får hjälp och stöd. Det är viktigt även för dig att ha någon utomstående att prata med. Även du som är anhörig är välkommen att ringa Kvinnojouren eller Tjejjouren.

 

Glöm inte bort att du endast kan vara ett stöd. Den stora förändringen måste komma från kvinnan själv. Kom ihåg att hennes upplevelser är hennes trauma och att du kan skada dig själv genom att leva dig in i dem för djupt. Hjälp er båda genom att behålla ditt eget liv. Om din anhörig eller vän har utsatts för något olagligt kan du göra en polisanmälan.

 

  • Tror du att någon du känner kan vara utsatt?
  • Behöver du hjälp och stöd i situationen?
  • Vi finns här för dig! 

Tel: 054-18 30 34